Monique Verkerk psycholoog in Landsmeer

psychologische behandeling

Wat kan een psychologische behandeling bieden

De meeste mensen hebben wel eens een periode met psychische klachten in hun leven. Voorbeelden daarvan zijn rouw (na overlijden van dierbare, maar ook bij verlies van lichamelijke functies), somberheid en overspannenheid. Veelal lukt het dan om daar zelf of met behulp van partner/vrienden/familie uit te komen. Wanneer dit niet lukt, is het fijn om daarbij de hulp van een professional te kunnen inschakelen. Een psycholoog kan dan helpen om de psychische klachten te verminderen of er beter mee om te leren gaan.

Werkwijze

Lichaam en geest hangen met elkaar samen. Stress veroorzaakt door de geest kan lichamelijke klachten veroorzaken of verergeren, maar lichamelijke klachten kunnen ook de geest overbelasten en hierdoor spanning of depressieve klachten geven. Onze geest hangt samen met ons denken. De manier waarop we denken wordt veelal bepaald door onze opvoeding en ervaringen. Soms kan deze manier van denken positief of opbouwend zijn, echter soms juist niet en kan dit psychische klachten geven.

Door te gaan inzien hoe de manier van denken is en hoe deze veranderd kan worden, kunnen de klachten verminderen (cognitieve gedragstherapie). Maar ook kunnen de klachten afnemen door oefeningen te leren waardoor het denken, wat nog wel eens wil overgaan in piekeren, zijn hoofdrol verliest (mindfulness).

Verder kunnen negatieve ervaringen (trauma’s) verwerkt worden met EMDR. Deze vorm van behandeling zorgt er onder meer voor dat de spanning die tijdens het trauma in het lichaam is opgeslagen verwerkt kan worden.